Barszcz czerwony zabielany
1 kg ugotowanych lub upieczonych buraków, 3 szklanki rosołu lub wywaru z marchwi, pietruszki oraz cebuli, ewentualnie bulion warzywny z kostki, ? szklanki niskoprocentowej śmietany, łyżeczka mąki, sól, cukier oraz sok cytrynowy do smaku
1. Ugotować wywar lub przygotować 3 szklanki bulionu z kostki.
2. Buraki obrać, połowę pokroić w plasterki, drugą połowę zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach, zalać wywarem lub bulionem. Zagotować.
3. Barszcz doprawić solą, cukrem oraz cytrynowym sokiem do smaku.
4. Niskoprocentową śmietanę wymieszać z łyżeczką mąki, wlać łyżkę wazową gorącej zupy, dokładnie wymieszać, po czym wlać do garnka. Doprowadzić do wrzenia.
Barszcz zabielany tradycyjnie podaje się z ugotowanymi ziemniakami z wody. Doskonale smakuje z ziemniakami kraszonymi skwarkami, jednak wówczas można go polecić jedynie tym, którzy nie muszą przestrzegać niskokalorycznej diety. Niektórzy zabielany barszcz podają również z jajkiem na twardo.