Zdrowe znaczy smaczne

Nawet największe łakomczuchy od czasu do czasu mają ochotę na coś dietetycznego, delikatnego, lekkiego ale przecież smacznego. Osoby szczególnie dbające o swoje zdrowie chętkę taka mają zawsze. Nie należę wprawdzie do tej grupy, zawsze dla mnie było ważniejsze pytanie „smaczne?” niż wątpliwość „zdrowe?” ale regularnie co kilka miesięcy mam dość różnych „ciężkich” smakołyków i nachodzi mnie chętka na dania bezmięsne, bezsosowe, bezśmietanowe i bezmasłowe. O smalcu już nie wspominam. Po jakimś czasie – samo mija.

Każdy, kto przygotowywał dania lekkie, dietetyczne wie, że łatwiej gotować z „bogatych” składników, smakowitych samych w sobie. Połączenie harmonijne wybornego smaku z doskonałym oddziaływaniem zdrowotnym naszych dań nie jest jednak zadaniem niemożliwym. Będą to po prostu gotowane, pieczone bez tłuszczu, gotowane na parze lub duszone specjały. Zdrowe i smaczne. Przyrządzane całkiem bez tłuszczu lub z niedużym jego dodatkiem.

Duszona marchew i pietruszka
2 duże marchwie,2 duże pietruszki,1/2 szklanki rosołu wegetariańskiego z koncentratu,1 pęczek natki,2 łyżeczki masła,2 łyżeczki miodu, świeżo zmielony pieprz, sól.

Warzywa obrać, pokroić na cieniutkie talarki, stopić w rondlu masło z miodem, dodać warzywa, poddusić kilka minut mieszając lekko, dodać rosół wegetariański. Dusić 15 minut pod przykryciem, po czym posolić posypać pieprzem i natką, Odkrytą potrawę jeszcze chwilę podgrzewać. Podawać jako dodatek do ryb lub gotowanych mięs.
Befsztyk gotowany w rosole

Ok.1/2 kg polędwicy wołowej, 2 marchwie, 6-7 łodyg selera naciowego,1 pęczek dymki, 2 cukinie, kilka różyczek brokułów, 4 szklanki wołowego rosołu z kostki, pieprz, ew. sól.

Warzywa pokroić: marchew i pozbawione pestek obrane cukinie -w cienkie paseczki, brokuły na małe różyczki, seler naciowy na kawałki 3-4 cm, cebule dymki na grubsze plasterki. Rosół zagotować, włożyć doń warzywa i gotować 4-5 minut. Polędwicę pokroić na cienkie plasterki. Posypać solą i pieprzem. Włożyć do wrzącego rosołu, który już nie powinien gwałtownie wrzeć, lecz tylko utrzymywać się w stanie zbliżonym do wrzenia. Wyjęte po jednej minucie befsztyki będą zupełnie różowe w środku, po 3 minutach zupełnie bez śladów różowości.

Podawać wraz z odsączonymi warzywami z dodatkiem świeżego chrzanu. Pozostały rosół można podać jako doskonałą, aromatyczną i pożywną zupę.

Sum na parze

1/2 kg suma,1/2 cytryny,1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu i kolendry,6 szklanek przygotowanego z koncentratu rosołu wegetariańskiego,kilka różyczek brokułów,1 marchew,2 łyżeczki zmrożonego masła,sól,ew,1 łyżeczka masła do posmarowania wkładki do gotowania na parze.

Suma pokroić w zgrabne dzwonka lub filety, posolić, posypać mieszanką kolendry i pieprzu. Odstawić na kilka minut. W garnku zagotować wegetariański rosół, na wkładce do gotowania na parze ułożyć różyczki brokułów oraz pokrojoną w cieniutkie paseczki marchew. Po kilku minutach obok położyć kawałki ryby i gotować pod przykryciem 2 minuty, po czym zarówno warzywa jak rybę przewrócić na drugą stronę i jeszcze gotować 3 minuty.

Do małego rondelka przelać ok.1 szklanki wywaru, do gorącego wrzucać zamrożone masło i ubijać trzepaczką, aby utworzył się sos. Podawać rybę na półmisku, przybraną ugotowanymi warzywami, sos w sosjerce. Jako dodatek doskonałe są ziemniaki z wody. Uwaga! Sos nie jest konieczny. Można podawać rybę bez niego.