Zgadnij co gotujemy?(47)

Dostałem w prezencie oliwę extra vergine z ziołami. W pięknej butelczynie pełnej złocistego płynu widać gałązkę rozmarynu, ziarenka pieprzu, kolendry, maciupeńkie strączki peperoncino. Jeszcze jej nie otworzyłem ale już sobie wyobrażam jak to będzie smakowało i pachniało. Ten toskański przysmak nasunął mi pomysł pytań do dzisiejszego quizu. Będzie więc tym razem o przyprawach z różnych kuchni świata.

Ale przecież wszyscy na naszym blogu to znawcy i bywalcy. Do boju więc smakosze!
1 – Co to jest miso? (Kuchnia japońska)
2 – Co wchodzi w skład garam masala? Podaj choć trzy z sześciu składników.
(Kuchnia hinduska)
3 – Z czego zrobiona jest pasta kalamata? (Kuchnia grecka)
Kto pierwszy przyśle na adres internet@polityka.com.pl trzy prawidłowe odpowiedzi stanie się właścicielem „Krwawej historii smaku” wydanej przez Nowy Świat a opatrzonej autografem i serdeczną dedykacją. W książce tej sporo uwagi i miejsca poświęciłem właśnie przyprawom z różnych stron świata. Oczywiście są i liczne przepisy. Czyli książka do czytania i do praktykowania w kuchni.