Zgadnij co gotujemy? (22)

W tym tygodniu nagrodą w quizie jest ta sama kruszarka do ziół, której nikt nie wygrał poprzednim razem. Mam nadzieję, że dziś pytania nie sprawią tyle kłopotów i znajdzie się blogowicz, który rozwiąże wszystkie trzy zagadki bezbłędnie. Chciałbym, by kuchenny przyrząd projektu młodego słynnego brytyjskiego kucharza Jaimiego Olivera, trafił wreszcie w dobre ręce i był używany zgodnie z przeznaczeniem.

Oto pytania:
1) Pieprz nie zawsze jest czarny, bywa także biały, czerwony lub zielony; jak to się dzieje, że pieprz jest kolorowy?
2) Owoce kawy też są kolorowe – zielone i czerwone, w którym momencie są dojrzałe do zbiorów i jakiej barwy są ziarenka kawy wyłuskiwane z tych owoców?
3) W sprzedaży są oliwki zielone i czarne, oba rodzaje są jadalne, które są dojrzałe?

Odpowiedzi jak zwykle proszę przysyłać na adres

internet@polityka.com.pl

Jak zwykle kto pierwszy ten lepszy. Trzy prawidłowe odpowiedzi umożliwią wysłanie nagrody. Czekam na nie do jutra!