Austriacka zupa dyniowa
1 ? 1, 5 kg dyni, 2 łyżki oleju z pestek winogron, 4 szklanki wywaru z włoszczyzny lub rosołu przygotowanego z kostki, szczypta ostrej papryki, szczypta mielonego imbiru, szczypta mielonego cynamonu, sól, 4 łyżki śmietany, 2 łyżeczki oleju z pestek dyni. Jako dodatek: grzanki z bułki, 4 łyżeczki pestek z dyni.
Dynię obrać z grubej skórki, usunąć pestki, pozostały miąższ pokroić w kostkę, wraz z 2 łyżkami oleju z pestek winogron umieścić w garnku, wlać 2 – 3 łyżki wody i pod przykryciem dusić na niewielkim ogniu, aż dynia się rozgotuje.
Lekko ostudzić dynie i zmiksować na gładki krem, dodać wywar lub rosół, zagotować doprawiając solą, ostrą papryką, imbirem i cynamonem.
Do śmietany dodać odrobinę ciepłej zupy, starannie wymieszać, wlać do garnka i silnie zagrzać.
Zupę na talerzu posypać podsmażonymi na suchej patelni pestkami z dyni oraz podać osobno zrumienione także na suchej patelni grzanki z bułki.
Komentarze
Gorąco wszystkim polecam tą zupę – gotowłam ją często jesienią, gdy był sezon na dynie. Pyszna, zawiesista – ja dawalam do niej nieco startego świeżego imbiru. Teraz już na placu targowym dyni nie widuję, więc niestety chyba przyjdzie mi za tą zupą potęsknić do następnego września! PS. Może ktoś wie czy w Krakowie można gdzies o tej porze roku kupić dynię?
witam, ja mieszkam na krowodrzy, na ulicy rusznikarskiej jest taka chatka, nazywa sie chyba „U chlopa” i tam jakies miesiac temu kupilam dynie, a w tamtym tygodniu widzialam w sklepie ekologicznym, niestety nie wiem jak sie nazywa.. ale sprobuje wytlumaczyc.. idzie sie do konca rusznikarskiej, po lewej minie sie przychodnie, i dojdzie sie do bloku, w ktorym na dole jest ciag sklepow.. i tam miesci sie sklep ekologiczny, gdzie widzialam w tamtym tygodniu kilka dyni. powodzenia w poszukiwaniu
Witam! A ja przed chwilą kupiłam na starym Kleparzu dynię. Kobieta mówi, że ma i będzie miała, bo stopniowo wyciąga z chłodni. 4 zł za kg. Stała przy stołach w tym pierwszym przejściu od głównego wejścia. Powodzenia w zakupie! Gaja
Witajcie, smak zupy to rewelacja. Przygotowanie niesłychanie proste i nie jest czasochłonne.
Gotujcie austriacka zupę dyniową! Jest super smaczna
i bardzo zdrowa.
Maria
Cieszymy się, że i Wam smakuje nasza ulubiona zupa jesienna z nieodległej Austrii. Smacznego!