Serowa tarta obiadowa
(4 -6 porcji)
Na ciasto: 24 dag mąki (1 i ? szklanki), 15 dag masła, żółtko, 2 łyżki śmietany 18- proc., szczypta soli, spora szczypta cukru.
Na wypełnienie do tarty:25 dag różnych serów, w tym brie, camembert i ementalera, ok. 5 dag sera rokpol lub gorgonzoli, 10 dag startej goudy sól, pieprz, szczypta startej gałki muszkatołowej. 4 jaja, półtorej szklanki śmietany (12-proc).
1. Zagnieść ciasto z podanych składników, uformować z niego kulę i włożyć na 30 minut do lodówki.
2. Wyjętym z lodówki ciastem wylepić formę na tartę, formując również wokół brzegi. Na wierzchu ciasta położyć arkusz folii, wysypać suchą fasolę i upiec ciasto na jasnozłoty kolor, następnie zdjąć fasolę i folię aluminiową.
3. Sery zetrzeć na tarce jarzynowej lub bardzo drobno pokroić w kostkę. Wysypać na tartę.
4. Wymieszać śmietanę z jajami, startą goudą, solą i pierzem oraz gałką muszkatołową. Wylać na tartę i wstawić do piekarnika. Piec 35 minut w temperaturze 180 st C.
Ta doskonała potrawa jest pełnym obiadem, bezmięsnym ale pełnym białka, sycącym a przy. tym doskonałym Ciasto i sery można przygotować wcześniej, w ostatniej chwili przed podaniem obiadu zalać je śmietaną z jajkami.
Tarta serowa może być podana z sokiem warzywnym lub pomidorowym.
Dla ułatwienia sobie życia można użyć także gotowego ciasta francuskiego, choć nie jest ono dokładnie takie samo w smaku jak ciasto na tartę przygotowane w domu.