Ryba morska z ziemniakami
40 dag filetów z dowolnej ryby morskiej (najlepiej kostek), 3 łyżki masła, 3 łyżki oleju lub oliwy, 20 dag pieczarek, 8 dużych ziemniaków, szklanka śmietany 18-proc. 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki, 2 łyżki startego żółtego sera, sól, pieprz.
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach , ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
2. Kostki ryby obsmażyć na łyżce masła i 3 łyżkach oleju. Kostki, smaży się bez rozmrażania.
3. Umyte, pokrojone na ćwiartki i osuszone pieczarki podsmażyć na łyżce masła..
4. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków, na nich rybę i pieczarki. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Każdą z warstw należy lekko posypać solą i pieprzem.
5. Śmietanę wymieszać z odrobiną soli i pieprzem, zalać potrawę, posypać po wierzchu startym żółtym serem.
6. Zapiekać 25-30 minut w nagrzanym do temperatury 180 st C piekarniku.