Surówka z młodej kapusty
(4 porcje)
Pół główki młodej kapusty, sok z całej dużej cytryny, łyżeczka soli, łyżka cukru, 2 łyżki oleju z pestek winogron, spora szczypta ostrej mielonej papryki, szczypta mielonego pieprzu.
1. Kapustę przekroić na połówki, usunąć uszkodzone liście i jak najdrobniej poszatkować. Posolić i nieco ucisnąć rękami. Odstawić na 10 minut.
2. Doprawić kapustę olejem, sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i ostrą papryką.
Ta najprostsza surówka jest również dobra z ubiegłorocznej kapusty, jednak ta młoda ma delikatniejszy smak.
Komentarze
wyborne
Warto sprobowac Surowke z mlodej kapusty robiona po Amerykansku.
1/2 glowki kapusty poszatkowac
1/4 glowki, dodac posiekanej cebulki
1 marchewke zetrzyc na tarce na wiorka
dodac sol i pieprz do smaku oraz Majonezu moze tez byc uzyty majonez bez tluszczowy.
Wymieszac i podawac do miesa z ziemniakami.
Pycha. Sprobujcie. Smakuje duzo lepiej niz z olejem i cytryna
Spróbujemy i zdamy sprawozdanie. Dzięki.