Tort bananowy
20 dag biszkopcików, opakowanie galaretki (najlepiej agrestowej lub kiwi, o jasnej barwie), kostka masła, żółtko, pół szklanki cukru, 3 banany, 4 łyżeczki żelatyny instant, 4 łyżki mleka.
1. Rozpuścić galaretkę w podanej w przepisie ilości wody.
2. Maczać biszkopciki w galaretce i układać na dnie tortownicy o średnicy 30 cm. Pozostałą galaretkę utrzymywać w temperaturze pokojowej, aby się nie ścięła.
3. Utrzeć masło z żółtkiem i cukrem na puszystą masę.
4. Banany (nie powinny być zbyt miękkie) zetrzeć na jarzynowej tarce, dodać do utartego masła.
5. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, ostudzić.
6. Dodać żelatynę do masy bananowej, wyłożyć ją na biszkopty. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce.
7. Na stężałą masę wylać pozostałą galaretkę i odstawić do stężenia. (Można ozdobić wierzch tortu owocami i dopiero wówczas zalać go galaretką).