Zupa pomarańczowa
(4-6 porcji)
2 niezbyt duże lub jedna duża pomarańcza, 4 marchwie, cebula, 2 łyżki masła, łyżeczka zmielonych nasion kolendry, 4 szklanki rosołu drobiowego z kostki, szklanka śmietanki 12-proc., sól.
1. Cebulę posiekać, marchew obrać i pokroić w talarki.
2. Skórkę z jednej pomarańczy zetrzeć na tarce, z drugiej skroić (lub odpowiednio zetrzeć lub skroić z połówek pomarańczy, jeśli jest duża).
3. W garnku rozgrzać masło i przez 3 minuty smażyć na nim cebulę, dodać marchew oraz startą skórkę pomarańczową. Smażyć na małym ogniu, mieszając, 5-10 minut. Nie dopuścić do silnego zrumienienia.
4. Dodać rosół i gotować 30 minut. Ostudzić i zmiksować.
5. Zmiksowaną zupę doprawić sokiem z pomarańczy, mieloną kolendrą i śmietanką. Dosolić.
6. Skrojoną skórkę posiekać, obgotować w wodzie, odcedzić i przybrać nią zupę.
Zupa pomarańczowa nosi swą nazwę nie tylko dzięki zawartości soku i skórek pomarańczowych ale przede wszystkim ze względu na piękny marchewkowy kolor. Jest to niezwykle orzeźwiająca zupa. Mimo, że podaje się ją na gorąco nadaje się także na ciepłe dni.