Rosół dla jarosza
(4 – 6 porcji)
2 marchwie, 2 pietruszki, połowa selera, por, cebula, łyżka masła, 3 suszone grzyby, kostka przyprawy do zup, 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki, sól.
1. Umytą i obraną marchew, pietruszkę, ćwierć selera, połowę pora oraz pół cebuli pokroić w kawałki wielkości frytek.
2. Rozdrobnione warzywa zrumienić na patelni (bez jakiegokolwiek tłuszczu)
3. Z pozostałych warzyw ugotować wywar dodając suszone grzyby.
4. Wywarem zalać zrumienione warzywa i ugotować rosół, dodając po trochu sól do smaku.
5. Rosół przecedzić, dodać surowe świeże masło i siekaną zieloną pietruszkę.
Rosół dla jarosza podawać tak, jak podaje się rosół z mięsa: z makaronem, kluskami francuskimi czy lanymi.