Mazurek cygański
4 jaja, 4 łyżki mąki, 5 łyżek cukru, po 10 dag migdałów, orzechów, rodzynek i skórki pomarańczowej lub krojonych daktyli i fig. 2 wafle do wyłożenia dna formy.
1. Wyłożyć waflami dno formy.
2. Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru, dodać mąkę i łyżkę zimnej wody, pianę z białek ubitą z łyżką cukru.
3. Do ciasta dodać wszystkie bakalie, wymieszać. Rozłożyć ciasto równą warstwą na waflach.
Upiec w średnio nagrzanym piekarniku (170 st C).
Podawać mazurek pokrojony w kawałki wielkości wskazującego palca.
Komentarze
nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi waflami?
wyłożyłam dno blaszki i wafel po upieczeniu jest wilgotny
Czy drugi wafel jest do położenia na wierzchu?
Wafel w mazurkach zastępuje używane w dawnej polskiej kuchni opłatki: służy jedynie do tego,aby ciasto,bardzo słodkie i lepkie nie przykleiło sie do blaszki.Taki ma być : wilgotny,ale obojętny w smaku,pozwalający ładnie wyjąć mazurek i pokroić na porcje.Barbara i Piotr
Panie Piotrze jestem wielkim fanem Pana audycji w TokFm i podałem przepis żonie, ze strony www radia. Teraz mam awanture ponoć ciasto jest bardzo podejrzane, jest jeszcz ciepł zobaczymy co będzie jutro. W tamtym przepisie są inne proporcje cukru i mąki a może tak ma być
Panie Waldemarze, Pan się nie boi, TOK FM za Panem stoi. A już napewno ja.Bedzie sukces.
Tegoroczne Swięta Wielkanocne – jak zawsze – z Państwa przepisami.Potrawy zawsze się udają, są smaczne i niepowtarzalne. Smakują nie tylko w święta. Powtarzam je w ciągu całego roku, bo domownicy dopraszają się o nie.
Dziękuję za Państwa przepisy, bo zawsze znajdę coś oryginalnego, by zaskoczyc biesiadników. Serdeczne dzięki. Ewa