Szpinak zapiekany w wędzonym boczku
(4 porcje)
1 kg świeżego szpinaku w liściach, 10 -15 plasterków cienko pokrojonego wędzonego boczku, łyżka masła, sól.
1. Szpinak dokładnie wypłukać, wrzucić na wrzącą osoloną wodę i gotować 2 minuty. Starannie odcedzić na durszlaku, można nawet wycisnąć lekko drewnianą łyżką.
2. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę plasterków boczku, na nich wymieszany z kawałeczkami masła szpinak, na wierzchu znów położyć bekon.
3. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut; najlepiej, jeśli to możliwe, włączyć termoobieg, wówczas bowiem boczek się zrumieni.
Szpinak przygotowany według tego przepisu jest nie tylko smakowity, ale i wygląda świetnie. Można przed ułożeniem podsmażyć boczek, aby był chrupiący.