Rolmopsy

16 płatów filetów śledziowych, 4 łyżki musztardy, 6 liści laurowych, 4 łyżki kaparów, 1,5 -2 szklanki oliwy lub oleju z pestek winogron albo słonecznikowego, 10 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego.

1. Płaty filetów wymoczyć przez kilka godzin (w zależności od tego jak bardzo są słone, najlepiej zresztą spróbować w czasie moczenia). Osuszyć papierową kuchenną ściereczką..
2. Każdy płat smarować musztardą, zwijać w rulon. Układać rolmopsy w słoju, niezbyt ciasno.
3. Posypać pokruszonymi liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, zalać oliwą.

Rolmopsy tak przyrządzone są doskonałe, a nie wymagają wiele pracy. Niektórym będą bardziej smakować, jeśli użyje się do ich przygotowania musztardy miodowej o lekko słodkim smaku.