Gorąca zupa jabłkowa
(4 porcje)
5 sporych winnych jabłek, łyżeczka skórki startej z wyparzonej wrzątkiem cytryny, 3łyżki niezbyt drobno posiekanych włoskich orzechów, szczypta soli, 2 – 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki masła i drobnych rodzynek, szklanka zmielonego suchego chleba razowego.
1. Chleb zalać 2 szklankami wody i gotować 15 – 20 minut.
2. W tym samym czasie ugotować w 1 szklance wody 3 pokrojone na drobne kawałki obranych ze skórki jabłek.
3. Ugotowane jabłka i chleb zmieszać, zmiksować na gładką zupę.
4. Pozostałe jabłka pokroić w plasterki, dodać cukier, masło, nieco wody, skórkę cytrynową i rodzynki. Kiedy jabłka staną się szkliste dodać do zupy, lekko posolić.
5. Zagrzać zupę i podawać bardzo gorącą.