Kruchy placek z dżemem owocowym
2 i ? szklanki maki, kostka masła, 4 ugotowane żółtka, ? szklanki cukru, na koniec noża soli, skórka starta z wyparzonej wrzątkiem cytryny.
Do przełożenia : ? kg dżemu lub powideł.
1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto najpierw siekając nożem, potem zagniatając dłonią.
2. Rozwałkować dwa równe płaty, upiec osobno
3. Po ostudzeniu przełożyć dżemem lub powidłami, złożyć oba kruche placki, odstawić, aby się ?skleiły?.
Placek kruchy można polukrować przygotowując lukier : ? szklanki cukru pudru i tyle soku z cytryny ile potrzebne będzie do rozmieszania na lukier o konsystencji śmietany. Równo rozsmarować lukier na placku i poczekać aż nieco stwardnieje.
Placek kroić w nieduże prostokąty.
Komentarze
Bardzo lubie Pana słuchac w radiu
Dziękuję za dobre słowo. Ja też lubię radio i kontakt ze słuchaczami. To bardzo inspirujące medium. Dla obydwu stron.
bardzo prosze o podawanie /w przypadku ciast/ rozmiaru form. Nie jestem na tyle doswiadczona,a to bardzo ulatwialoby mi prace. Pozdrawiam i gratuluje przepisow. z kilku juz skorzystalam.acha, prosze o wiecej przepisow na surowki/ tanie i smaczne/
Postaramy się wyrównać ten brak. Będziemy pomału uzupełniać. Ostatnio doszło sporo surowek np. surówka z czterech warzyw i kilka innych pyszności. Bedą od jutra czyli od poniedziałku.
Proszę podać jaki program i godzinę nadawania. Pozdrawiam
Bardzo proszę i zapraszam do TOK FM ( w Warszawie 97,7 mhz)w każdy wtorek o godz. 21.05. A od 1 marca zapraszam też w soboty o 12.30 do TVP 1 na Kuchnię z Okrasą. Tam z kolei spieram się o przepisy i ich wykorzystanie z wybitnym kucharzem młodego pokolenia Karolem Okrasą.
Szanowni Państwo!
Dopiero dziś odkryłam Państwa stronę internetową. Przepisy tak bardzo mnie zainteresowały, że postanowiłam już w przyszłą sobotę i niedzielę (nie lubię słowa weekend)sprawdzić niektóre z nich. Pragnę tutaj zaznaczyć, że jeśli moje gotowanie i pieczenie zostanie uwieńczone sukcesem, to przyczynię się do rozsławiania Państwa kuchni na Węgrzech, gdzie mieszkam. W związku z tym mam pytania:
W jakiej temperaturze należy piec powyższy kruchy placek z dżemem owocowym?
Czy możny upiec od razu dwa kawałki ciasta jeden nad drugim w dwóch osobnych blachach?
Z pozdrowieniami
Ewa Drewnowska-Vargáné
Dziękuję za miłe słowa.Proponuję piec ciasto kruche w temperaturze 180 st C,bo jest to najlepsza temperatura dla większości wypieków.Nie radzę piec dwóch blach naraz,bo ciasto nie osiągnie należytej kruchości.Chyba,że piekarnik ma dwa poziomny grzania-wówczas dwa placki można upiec za jednym razem.Ja przynajmniej wypróbowałam taki pospieszny sposób na pieczeni w piekarniku z grzaniem ze wszystkich stron i wiem już,że lepiej upiec ciasto w dwóch :”ratach”.tym bardziej,że kruche piecze sie przecież szybko.Popzdrawiam Barbara Adamczewska