Pieczeń wieprzowa z jarzynami
(6 porcji)
1 kg schabu karkowego bez kosci, marchew, pietruszka, seler, cebula, 2 pomidory, łyżka oliwy i łyżeczka masła, ? łyżki mąki, łyżka soli, pieprz.
1. Mięso umyć, posolić, odłożyć na 30 minut.
2. Warzywa pokroić drobno lub zetrzeć na jarzynowej tarce, ułożyć na dnie garnka.
3. Mięso podsmażyć na oliwie z masłem, ułożyć na pokrojonych jarzynach posypać pieprzem. Podlać ? szklanki wody, dusić potraw często poruszając garnkiem, aby warzywa się nie przypaliły.
4. Pod koniec duszenia, kiedy mięso jest miękkie wlać mąkę rozpuszczoną w ? szklanki wody, zagotować raz jeszcze.
Pieczeń podawać pokrojoną w plastry, polaną sosem z jarzynami. Najlepiej smakuje z kopytkami lub kluskami śląskimi.