Ciasteczka imbirowe
1,5 szklanki mąki,12 dag (8 łyżek) masła, ? szklanki cukru pudru, łyżeczka mielonego imbiru, cukier wanilinowy lub cukier z prawdziwą wanilią,
Do smarowania ciastek: 1 jajko
Do posypania ciastek: 2 łyżki cukru kryształu.
Do wysmarowania blachy: łyżka masła (można użyć pergaminu do pieczenia).
1. Mąkę wymieszać z sypkim imbirem, dodać masło i posiekać.
2. Dodać cukier i jajko oraz cukier wanilinowy. Zarobić ciasto. Włożyć je do lodówki na godzinę
3. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować na 2-3 cm grubości, wycinać ciastka niedużym kieliszkiem lub szklaneczką, smarować rozbitym jajkiem i leciutko posypywać cukrem.
4. Ułożone na blasze lub na p[pergaminie ciastka upiec w temperaturze 200 st C. Powinny być leciutko złociste.