Zapiekanka ziemniaczana
1 kg ziemniaków, 2 cebule, puszka filetów anchois, ? szklanki śmietanki 12%, łyżka masła, łyżka tartej bułki do posypania, sól, pieprz, 2 łyżki siekanej natki pietruszki.
1. Obrać ziemniaki, pokroić w bardzo cienkie plasterki.
2. Cebulę pokroić w jak najcieńsze krążki.
3. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć warstwę pokrojonych ziemniaków, posypać lekko solą i pieprzem, na nich warstwę krojonej cebuli, następnie fileciki anchois i na koniec znów pozostałe ziemniaki.
4. Wymieszać śmietanę z solą i pieprzem, zalać nią zapiekankę.
5. Zapiekać około godziny w nagrzanym do 200 st C piekarniku.
Podawać zapiekankę posypaną suto siekaną zieloną pietruszką.