Barszcz z suszonych buraków
10 dag suszonych buraków, suszony grzyb, nieduża cebula, ząbek czosnku, kostka rosołowa, sól, cukier, kilka ziarnek pieprzu, cytryna
1. Umyty suszony grzyb zagotować z 4 szklankami wody, pokrojoną na cząstki cebulą, ziarnkami pieprzu i rosołową kostką.
2. Dodać suszone buraki i dolać jeszcze 2 szklanki wody. Gotować aż buraki spęcznieją, około 5 minut od zagotowania. Przecedzić zupę przez durszlak.
3. Czysty barszcz doprawić przekrojonym ząbkiem czosnku, solą, sokiem z cytryny i cukrem. Tak przyrządzony barszcz można doprawić także śmietaną.
Komentarze
Kostka rosołowa???
Ładny przepis, zdrowy i w ogóle
Pewnie, że domowy wywar mięsny lub warzywny byłby lepszy. Ale kto ma dziś na to czas. (Oprócz nas, którzy stale gotujemy).Kostka jest dla zapracowanych i spieszących się. I nie jest niczym zdrożnym.