Zupa jarzynowa z topionym serem
włoszczyzna (marchew, pietruszka, mały por, kawałek selera, mała cebula), 2 (10-dekagramowe) kremowe serki topione (ementaler, tylżycki), 2 kostki rosołowe, 4 szklanki wody, garść makaronu krajanki lub innego drobnego, śmietana, sól, pieprz, natka pietruszki, koperek
1. Umytą, obraną i opłukaną włoszczyznę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach, wrzucić do rosołu przygotowanego z kostki i gotować.
2. Kiedy jarzyny będą miękkie, dodać suchy makaron i ugotować. Następnie dodać serek, uprzednio rozpuszczony w części wywaru, zagotować. Po odstawieniu z ognia doprawić śmietaną, nie gotować.
3. Przed podaniem wrzucić do zupy garść posiekanego koperku i natki pietruszki. Zupa jest aromatyczna, szybka do przygotowania, warzywa nabierają w niej zupełnie nowego smaku.