Mak wigilijny
2 szklanki maku, 3 łyżki migdałów krojonych w paski, 10 łyżek cukru, ? szklanki śmietanki.
1. Mak zalać wrzącą wodą, można chwilę gotować, po czym wylać na sito i starannie odsączyć.
2. Zemleć mak w maszynce do mięsa trzykrotnie, jeśli nie mamy sitka makowego. Przez makowe sitko wystarczy zemleć dwukrotnie. Można razem z makiem zmielić i migdały.
3. Dodać do maku śmietankę i cukier, wymieszać.
Wyłożony do szklanej salaterki mak przybrać łamańcami.
Komentarze
Witam serdecznie, właśnie kupiłam książkę „Rodaku czy ci nie żal” i jutro zabieram sie za beef strogonow. Niestety, nie udalo mi sie kupić poledwicy wołowej, dostalam za to ligawę. Czy można jej użyć zamiast polędwicy i co musiałabym zrobić, żeby potrawa mi wyszła? Będe bardzo wdzięczna za odpowiedz. Dziękuję.
Można oczywiście i z ligawy. Trzeba ją tylko zbić tłuczkiem po pokrojeniu na plastry, zanim pokroi się w paski. I oczywiście trochę dłużej dusić.
Przepraszam za nieco spóźniona odpowiedź zainiona przez nieobecność w Warszawie.
Świetny przepis, ale lepszy z bitą śmietaną, gdyż mak uzyskuje konsystencję puszystego kremu; ja dodaję więcej bakalii: soczystą skórkę pomarańczową i/lub rodzynki, drobne orzechy. Ostatnio robiłam wersję szybszą – bez łamańców za to w gotowych kruchych babeczkach i pokropione kaimakiem lub czekoladą. Moja rodzina uwielbia łamańce z makiem:)
Brawo,wynika z komentarza Pani,że dobre można ulepszyć.Skorzystamy z podpowiedzi,szczególnie podobają nam się babeczki z makiem.Dziękujemy!