Bakaliowe wafle na Boże Narodzenie
? kg śliwek suszonych, ? kg orzechów włoskich, 2 cytryny
75 dag cukru, 3 prostokątne suche wafle.
1. Śliwki zalać wodą i gotować 15 minut, pokroić.
2. Zrobić syrop z cukru z dodatkiem 1,5 szklanki wody.
3. Do syropu dodać śliwki, orzechy, sok z całej cytryny oraz otartą lub skrojoną z niej skórkę. Smażyć całość godzinę na wolnym ogniu. Ostudzić masę.
4. Zupełnie ochłodzoną masę ponownie lekko podgrzać i rozsmarować połowę masy na waflu, wyrównując długim szerokim nożem powierzchnię. Nakryć drugim waflem. Posmarować drugą połową masy, także wyrównać.
5. Obciążyć wafle i pozostawić do całkowitego ochłodzenia. Ostrym nożem pokroić na małe lub większe kawałki, według gustu.