Piernik

3 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 25 dag miodu, ? kostki masła, 3 jaja (oddzielnie żółtka i białka), 3 łyżki oliwy, szklanka mleka, łyżeczka kopiasta sody, torebka dobrej przyprawy do pierników, bakalie.
Do wysmarowania blaszki: łyżka masła,
Do wysypania blaszki: 2 łyżki tartej bułki.

1. Jedną szklankę mąki, miód, cukier i masło wymieszać i gotować w garnku o grubym dnie, mieszając, aż nabierze złotego koloru.
2. Odstawić masę z ognia i stopniowo dodać mleko, stale mieszając.
3. Dodawać korzenną przyprawę, sodę, żółtka i oliwę na przemian z mąką.
4. Ubić sztywną pianę i dodać do masy.
5. Na koniec dodać dowolne bakalie, według gustu.
6. Wylać ciasto do dwóch wysmarowanych masłem a następnie wysypanych tartą bułka blaszek.
7. Piec około 45 minut w piekarniku o temperaturze 170-180 st C.