Półkruchy placek ze śliwkami
Na ciasto: 1,75 szklanki mąki (30 dag), 15 dag masła, jajko, 2/3 szklanki cukru pudru(10 dag), 3 łyżeczki śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ok. 60 dag śliwek
Do posmarowania formy: łyżeczka masła
Do posypania ciasta: 2 łyżki cukru pudru
1. Z podanych składników przygotować ciasto, najlepiej w malakserze lub przy pomocy ręcznego robota kuchennego.
2. Śliwki umyć, starannie osuszyć, poprzekrawać wzdłuż na pół i usunąć pestki.
3. W wysmarowanej masłem płaskiej szerokiej formie rozłożyć ciasto równą warstwą, poukładać równymi rzędami śliwki, skórką do dołu.
4. W piekarniku o temperaturze 180 st. C piec ciasto, aż jego wierzch pomiędzy śliwkami stanie się jasnobrązowy.