Zapraszam na śniadanie

Przywykliśmy do tego, że życie towarzyskie toczy się raczej wieczorem, kiedy poza nami są wszystkie codzienne sprawy. Znacznie utrudnia wieczorne spotkania fakt, że wiele osób pracuje do późna i po wyczerpującym dniu humory nie zawsze dopisują. Pozostaje wszak wolny weekend na przyjęcia, prywatki, kolacje.

Ostatnimi czasy wchodzi na dobre moda na urządzania proszonych weekendowych śniadań. Wiele osób woli zarówno urządzać jak i być gościem na takim przyjęciu w środku dnia. To naprawdę lepsza pora: nie trzeba się martwić, że przyjęcie się przeciągnie, nie trzeba organizować opieki nad dziećmi, bowiem na śniadanie najczęściej zapraszane są całe rodziny. Dla gospodarzy odpada konieczność bardzo dużych przygotowań. Śniadanie z natury rzeczy jest skromniejsze niż obiad czy kolacja. Dlatego głosuję za miłymi przyjęciami w środku dnia, na które przygotować można tak zwane „małe dania”.

 

Z reguły najłatwiejszym przyjęciem jest bufet i jedno ciepłe danie, choć nie jest ono w przypadku proszonego śniadania najważniejsze. Może wystarczy trochę wędliny czy ryb i jakaś jedna lub kilka sałatek? W każdym razie jedno jest pewne: proszone śniadanie lub inaczej mówiąc lunch to znacznie łatwiejszy egzamin dla gospodarzy.

Oto kilka propozycji przepisów, które pomogą skomponować proszone śniadanie, zależnie od zasobności kasy i od przewidywanych apetytów gości.

CYKORIA Z SOSEM

4 spore cykorie,1 pojemnik sera homogenizowanego,1 opakowanie zupy cebulowej w proszku.

Cykorię umyć, usunąć wierzchnie liście, pozostałe oddzielić od głąbika, poukładać „na sztorc” w głębszej salaterce.
Zawartość pojemnika serka homogenizowanego zmieszać z proszkiem na zupę cebulową. Uwaga! dodawać proszek po trochu, próbując.

Każdy biesiadnik bierze liść cykorii i nabiera nim po trochu doskonałego sosu.

MÓŻDŻEK W KOKILKACH

3 móżdżki cielęce,1/2 szklanki śmietany,2 jajka,2 łyżki masła lub margaryny,1 cebula dymka,2 łyżki zielonej pietruszki,sól,pieprz,4 łyżki octu,3 łyżki tartej bułki,1 cytryna.

Móżdżki wrzucić do wrzącej wody z octem(w tradycyjnej kuchni zdejmowano z móżdżków błonkę, proponuję jednak nie męczyć się, gdyż i tak nie będzie przeszkadzać w rozdrobnionej mikserem lub malakserem masie),PO 10 minutach można odcedzić. W garnuszku rozpuścić masło, dodać siekaną drobno dymkę i lekko poddusić. Do cebuli dodać móżdżki, śmietanę, całe jajka i zmiksować przy pomocy końcówki miksera, jaką robi się majonez. Na koniec dodać zieloną pietruszkę, pieprz i sól do smaku. Rozkładać do wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułka kokilek, wierzch wygładzić i posypać lekko tartą bułką. Zapiekać w piekarniku do momentu, kiedy tarta bułka zacznie się złocić. Każdą kokilkę przybrać plasterkiem cytryny. Podawać gorące .

BISZKOPT Z JARZYNAMI

8 jaj,1/2 łyżeczki soli,2 łyżeczki zimnej wody,8 łyżek mąki,1 łyżka masłą i tarta bułka do wsypania blachy
Nadzienie:2 opakowania krojonego w plasterki ostrego cheddara lub innego sera topionego,1 słoik kiełków sojowych,2 cykorie,20 dag pieczarek ,2 łyżki oleju, 3 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz.

Oddzielić żółtka, ubijać je z wodą i solą, dodać mąkę i ubitą sztywną pianę z białek. Wysmarować dużą, najlepiej wielkości całego piekarnika blaszkę masłem, posypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto i piec w gorącym piekarniku(200 st C) ok.10-15 minut. Szybko wyłożyć na ściereczkę i przy jej pomocy zwinąć ciasto w rulon.

Przygotować nadzienie smażąc na oleju z dodatkiem sosu sojowego pokrojoną w paseczki cykorię, opłukane kiełki sojowe i pokrojone drobno pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Rozwinąć rulon z biszkoptem, poukładać na nim plasterki sera, rozłożyć uduszone warzywa, ponownie zwinąć. Można dla nadania lepszej formy zawinąć całość w folię aluminiową. Zapiec w średnio ciepłym piekarniku ok.15 minut. Podawać krojone w dość szerokie plastry, na gorąco.Można dodać sos pomidorowy.