Czym Ewa skusiła Adama

Oczywiście wszyscy wiedzą, że jabłkiem. Ten piękny, pachnący i smaczny owoc ma tak wielorakie zastosowanie, że słusznie można by nazwać go królem. Robi się z jabłek ciasta i desery, wina i mocniejsze alkohole, stosuje jako dodatek do mięs, ryb lub dań wegetariańskich, sałatek, sosów. A przede wszystkim zjada na surowo: wieczorem dla zdrowia, rano dla urody.

Nie będę rozprawiać o zawartości witamin, soli mineralnych i innych pożytecznych składników tych doskonałych owoców. Dla mnie
liczy się przede wszystkim znakomity smak i szerokie zastosowanie w kuchni. No i może jeszcze uroda jabłek, które ułożone na talerzu czy w koszyczku stanowią pełną uroku ozdobę kredensu i kuchni.

Kilka przepisów, które przedstawię poniżej zawiera jabłka, jako ważny składnik dodający potrawom smaku i barwy. Po jabłkowych zbiorach w sadzie (to wbrew pozorom już niedługo) możemy kulinarnie poszaleć.

JABŁKA Z BOGATYM WNĘTRZEM

5 czerwonych winnych jabłek (razem wagi do 1,2 kg),6 średnich ziemniaków,6 filetów śledziowych lub 3 wymoczone śledzie,2 nieduże czerwone cebule,1 twardy kiszony ogórek,2 jajka; na sos
1 łyżka majonezu, sok z połowy cytryny,4 łyżki oleju słonecznikowego, odrobina soli i pieprz.

Jabłka umyć osuszyć, skroić ich wierzchołki, wydrążyć ostrą łyżeczką wnętrze, zostawiając ścianki grubości 1 cm. Miąższ z 3 jabłek, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Również w kostkę pokroić filety śledziowe, ugotowane w mundurkach a następnie obrane ziemniaki, jajka na twardo i ogórek oraz (w drobniejszą kostkę) cebulę.

Olej połączyć z sokiem cytrynowym solą, pieprzem i majonezem; sałatkę wymieszać z sosem, w razie potrzeby doprawić pieprzem, solą lub sokiem cytrynowym. Nakładać do wydrążonych jabłek i podawać na liściach sałaty. Można nakryć jabłka skrojonymi wierzchołkami.

Zjada się także jabłka.

BIAŁA KIEŁBASA PO HOLENDERSKU

50 dag białej kiełbasy,ok.75 dag jabłek,1.5 kg kartofli, sól.

Ugotować białą kiełbasę i pozostawić ją w wywarze.

Kartofle i jabłka obrać, pokroić na kawałki. Do garnka wlać część wywaru z kiełbasy, wrzucić jabłka i kartofle. Ugotować. Odlać nadmiar płynu. Z jabłek i ziemniaków zrobić piure. Gdyby było mało słone-dosolić. Ułożyć piure na półmisku, na wierzchu pokrojoną na porcje gorącą kiełbasę.

JABŁKOWY SOS DO WĘDLIN

1 duże winne jabłko,1 jajko na twardo,1/2 szklanki jogurtu naturalnego,3 łyżki startego chrzanu, sól, cukier, sok z cytryny do smaku.

Jabłko utrzeć na jarzynowej tarce, skropić obficie sokiem cytrynowym, wymieszać z chrzanem i jogurtem oraz żółtkiem. Białko jak najdrobniej posiekać. Dodać do sosu. Przyprawić solą i cukrem do smaku. Podawać jako dodatek do zimnych mięs.

JABŁKA W KOSZULKACH

Na ciasto:3 szklanki mąki, 1 kostka masła lub margaryny,1 szklanka (pojemnik) śmietany.
Nadzienie: jabłka antonówki obrane i pokrojone w „ósemki”.
Papier do pieczenia lub 1 łyżka masła do wysmarowania blachy.
Na lukier: 5 łyżek cukru-pudru + sok z cytryny

Zagnieść z podanych składników ciasto. Włożyć do lodówki. Kiedy stężeje wyjąć z lodówki i rozwałkować na 2-3 mm grubości.
W zależności od wielkości cząstek jabłka kroić kwadraty, których cztery rogi zlepiać palcami tworząc „pakunek”. Piec w piekarniku do zrumienienia się wierzchu na złoto.

Przygotować lukier: cukier puder zmieszać z sokiem cytrynowym, aby miał konsystencję śmietany. Lukrować ciastka po wystygnięciu.

Uwaga: można także posypywać ciastka cukrem pudrem przez sitko, zamiast lukrować.