Świąteczne ciasto z bakaliami
Na ciasto: 2 niepełne szklanki mąki, 8 łyżek (12 dag) masła, 10 łyżek cukru, łyżka miodu, jajo, 0,75 szklanki posiekanych lub zmielonych migdałów, szczypta soli.
Do wysmarowania tortownicy: łyżka masła.
Na krem: 2 żółtka, 8 łyżek cukru, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, szczypta soli.
Do dekoracji:2 szklanki bakalii, 3 lub 4 łyżki płynnego miodu gryczanego.
1. Posiekane migdały wymieszać na stolnicy z mąką, cukrem i szczyptą soli.
2. Masło posiekać, dodać do mąki wraz z jajkiem i łyżeczką miodu. Zagnieść ciasto.
3. Wyłożyć rozwałkowanym ciastem dno i boki wysmarowanej masłem tortownicy (30 cm średnicy). Upiec w temperaturze 170 stC (około 20 minut). Ostudzić.
Przygotować krem:
4. Utrzeć żółtka z cukrem, mąką i szczyptą soli, na koniec wlewać ciepłe mleko dalej mieszając, po czym przelać do garnuszka i gotować 2 minuty na małym ogniu. Ostudzić.
5. Wylać krem na upieczone ciasto, posypać wierzch bakaliami i polać stopionym miodem.