Zgadnij co gotujemy? (30)

I stuknęła nam trzydziestka. To skromny ale piękny jubileusz naszej wspólnej zabawy. Będziemy ja kontynuować do momentu gdy znikną chętni do uczestniczenia w zgadywance lub zabraknie nowych książek na nagrody. Tymczasem nie zapowiada się kryzys ani w jednej, ani w drugiej kwestii. No to zaczynamy.
1. We Francji boudin noir, w Portugalii morcela, a w Szkocji haggis to odpowiedniki czy raczej krewniacy polskiej bardzo popularnej wędliny. Jaka jest jej nazwa?
2. Turbot, sola, gładnica to bardzo bliscy krewniacy lubianej w Polsce bałtyckiej ryby. Jakiej?
3. Polskie gołąbki z kapusty mają swoje odpowiedniki na Bałkanach. Z czego robią to danie Grecy, Bułgarzy, Macedończycy, Turcy i jak je nazywają?

 

Kto prawidłowo odpowie na te trzy pytania i najszybciej przyśle rozwiązanie na adres internet@polityka.com.pl  ten otrzyma moją książkę „Męskie gotowanie” wydaną przez firmę Prószyński i S-ka opatrzoną dedykacją i autografem. Czekam!