Zamiast trzech świnek

Wystarczy lekka modyfikacja dziecięcej piosenki o trzech świnkach i już mamy wspaniałe postne menu, którego podstawą będą rybki. W ten sposób zamiast tłustej wieprzowiny zajadać będziemy znacznie zdrowsze i bardzo smaczne stworzenia pływające i w morzu, i w naszych rzekach oraz stawach.

A pora po temu najlepsza.Norwegia piękny dorszDorsz w cieście orientalnym
50 dag filetów dorsza, sól, pieprz
Na ciasto: szklanka mąki pszennej, łyżeczka maki ziemniaczanej, jajko, szklanka jasnego piwa, 3 łyżeczki sezamu
Do smażenia: pół szklanki oleju

1. Filety umyć, osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem, podzielić na niezbyt duże kawałki, posypać solą i pieprzem.
2. Przygotować ciasto: mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i piwo wyrobić na dość gęste ciasto, dodać na koniec sezam i starannie wymieszać.
3. Maczać kawałki ryby w cieście i w oleju smażyć na złocisto z obu stron.
4. Układać po usmażeniu na kuchennym papierowym ręczniku, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.OLYMPUS DIGITAL CAMERASzczupak z ziemniaczanym sosem
70 dag filetów ze szczupaka lub szczupak wagi 1 kg, 2 marchwie, pietruszka, cebula, seler, por, kawałek liścia laurowego, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 6 średnich ziemniaków, szklanka śmietany 18-proc., łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki, łyżka mąki, sok z  połowy cytryny, sól

1. Pokroić jarzyny, zalać 3 szklankami wody, ewentualnie dodać poodcinane części ryby (np. łeb, płetwy, kręgosłup), dodać liść laurowy, pieprz, sól i ziele angielskie i ugotować wywar. Przecedzić.
2. Filety ze szczupaka pokroić na porcje, ułożyć w rondlu.
3. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
4. Kawałki ryby i ziemniaki ułożyć w rondlu, zalać wywarem, którego powinno być tyle, aby pokrył rybę. Gotować 20-25 minut na wolnym ogniu.
5. Rozbić śmietanę z mąką i wlać do potrawy. Gotować chwilę, aby sos lekko zgęstniał.

Podawać ułożone na półmisku, polane gęstym sosem ziemniaczanym. Potrawa ta nie wymaga już żadnych innych dodatków – oprócz warzywnej pikantnej surówki.OLYMPUS DIGITAL CAMERAKarp w sosie chrzanowym
Karp wagi ok. 2 kg, włoszczyzna, 2 liście laurowe, 6 ziaren pieprzu, korzonek chrzanu, sól, cukier, 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 2/3 szklanki śmietany, 2 jajka

1. Obrać i umyć włoszczyznę, ugotować wywar z odrobiną cukru, liści laurowych i ziaren pieprzu. Wywaru powinno zostać po ugotowaniu około 3 szklanek wody.
2. Karpia sprawić, w całości włożyć do wywaru i gotować na wolnym ogniu około 30 minut.
3. Ugotować jajka na twardo.
4. Chrzan oczyścić i zetrzeć na tarce.
5. Rozpuścić masło, dodać mąkę, kiedy spieni się i zbieleje, dodać szklankę ostudzonego wywaru spod ryby, chrzan i zagotować, dodać śmietanę i posiekane jajka na twardo.
6. Karpia ułożonego na półmisku polać sosem.

PS

 

„Przepraszam Pana Krzysztofa Dąbrowskiego za bezprawne zamieszczenie fragmentów tekstów Jego autorstwa pochodzących z portalu www.kaukaz.pl. Mój wpis na temat kuchni gruzińskiej niemal w całości składał się z tekstów autorstwa Krzysztofa Dąbrowskiego. Teksty zostały wykorzystane bez wiedzy i zgody autora”.