Babeczki cukiniowe
3 średnie cukinie (łącznie wagi około 60 dag), 3 ziemniaki, 2 cebule, 10 dag sera ricotta, 3 jaja, 3 łyżki tartej bułki, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, majeranek do smaku , 3 – 4 łyżki oleju z pestek winogron
1. Ugotować ziemniaki w łupinach, ostudzić, przecisnąć przez praskę.
2. Cebule posiekać bardzo drobno i zeszklić na oleju z pestek winogron.
3. Obrane i pokrojone cukinie i przeciśnięty przez praskę czosnek dodać do cebuli, wraz z przyprawami i ziołami i dusić 10 minut. Odstawić do przestudzenia.
4. Do masy cukiniowej dodać ziemniaki, ser i rozbite jaja oraz tartą bułkę.
5.Do silikonowych foremek na babeczki (mufinki) nakładać masę cukiniowa. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 30 minut.
Doskonale smakuje z keczupem lub tylko z dodatkiem sałatki pomidorowej.