Schabowe na kiszonej kapuście
4 kotlety schabowe (najlepiej z kostką), 50 dag kiszonej kapusty, 2 cebule,1/2 strąka papryki, kostka bulionu warzywnego, 2 łyżki oliwy, łyżka miodu, 2 ząbki czosnku, według gustu kminek, 2 liście laurowe, 4 – 5 ziaren ziela angielskiego, 3 – 4 ziarna jałowca, łyżka siekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz
1. Kotlety schabowe lekko rozbić, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
2. W garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej mięso po czym wyjąć.
3. Do garnka włożyć pokrojona w krążki cebulę i zrumienić na tłuszczu pozostałym od smażenia mięsa. Dodać pokrojoną kapustę i zamieszać. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, miód i liście laurowe, kminek, jałowiec i ziele angielskie.
4. Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku wlać do kapusty, gotować 30 minut.
5. Na wierzchu kapusty ułożyć podsmażone kotlety, lekko je osolić i dusić jeszcze 20 minut.
6. Podawać potrawę posypana siekaną zieloną pietruszką.