Gulasz z fasolki i kiełbasy
50 dag żółtej fasolki szparagowej, 3 strąki papryki (po jednym z każdego koloru), 30 dag chudej kiełbasy, duża cebula, 25 dag pomidorów, 4 łyżki oliwy z oliwek,1/4 szklanki bulionu z kostki,1/2 szklanki śmietany
1. Obraną fasolkę pokroić na kawałki, obgotować 3 minuty we wrzącej lekko osolonej wodzie. odcedzić i przelać zimną wodą, odsączyć.
2. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych po czym pokroić w paski; pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę; cebulę posiekać.
3. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, chwilę smażyć, dodać fasolkę i paprykę i smażyć mieszając 3 minuty.
4. Dodać pomidory, sól, bulion i dusić pod przykryciem 15 minut.
5. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę, dusić znów 15 minut po czym dodać śmietanę, wymieszać.
Gulasz taki podawać z ziemniakami.