Udka kacze ze śliwkami, daktylami i miodem
4 kacze udka, 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina,15 dag suszonych śliwek bez pestek, 2 jabłka, 4 daktyle, 4 łyżki octu jabłkowego, 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki oliwy, sól
1. Umyte i osuszone kuchennym papierowym ręcznikiem udka natrzeć solą i ułożyć w brytfannie na 30 minut.
2. Wymieszać oliwę z miodem i octem. Posmarować tą mieszanką udka.
3. W nagrzanym do 190 st. C piekarniku piec udka polewając wytapiającym się tłuszczem.
4. Śliwki i daktyle namoczyć w czerwonym winie, jabłka pokroić po obraniu na ćwiartki.
5. Po godzinie pieczenia wylać do miseczki tłuszcz spod kaczki, dodać natomiast śliwki, daktyle i jabłka wraz z winem. Piec dalsze 30 minut lub dłużej o ile to konieczne.