Szwedzki placek z gruszkami
1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, jajko i żółtko, 1/2 kostki masła,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy, sól
Do posmarowania ciasta: ok.1/2 szklanki konfitury morelowej
Na polewę: ? szklanki śmietany, 3 jaja, 2 łyżki cukru, płatki migdałowe
Do posmarowania tortownicy: łyżeczka masła
1. Z mąki, proszku do pieczenia, masła jaj i szczypty soli zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na godzinę.
2. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować, ułożyć w posmarowanej masłem tortownicy formując dość wysoki brzeg. Podpiec w nagrzanym do 225 st. C piekarniku przez około 10 minut.
3. Gruszki obrać i pokroić w ósemki. Ciasto posmarować konfiturą morelową i poukładać ósemki gruszek.
4. Z jaj, śmietany i cukru ubić masę, wyłożyć ją na gruszki, wierzch posypać płatkami migdałowymi.
5. W nagrzanym do 200 st. C piekarniku piec 20 minut.