Perliczka II
Perliczka, 10 pasków świeżej słoniny, łyżka masła lub masła roślinnego, sól, spora szczypta imbiru.
1. Sprawić perliczkę ? pióra delikatnie wyrywać zgodnie z kierunkiem, w jakim rosną ? umyć.
2. Nasolić tuszkę z zewnątrz i wewnątrz.
3. Piersi perliczki naszpikować paskami słoniny, można kilka włożyć także pod skórkę na piersi ptaka.
4. Wymieszać miękkie masło z imbirem i dokładnie natrzeć nim perliczkę.
5. Piec bez tłuszczu w nagrzanym piekarniku, potem na wolnym ogniu, potem znów na takim, aby zrumienić perliczkę, przez cały czas obficie polewając tłuszczem, który się z niej wytopi.
Perliczka wprawdzie nie jest dziko żyjącym ptakiem, ale jej mięso ma raczej smak dziczyzny. W większości dawnych książek kucharskich przepis na nią można znaleźć pomiędzy przepisami na jarząbki, bekasy czy kwiczoły.
Komentarze
Fantastyczny przepis! Trochę za długo smażyłem gruszkę..Zazwyczaj przygotowywałem risotto z boczkiem i grzybami (w sezonie), które zamieniałem na groszek, czy szparagi. Jako ser Gruy?re. Teraz ten jest nr.1 na mojej liście! Przepisu szukałem po pana audycji w tok fm.:) Pozdrawiam z Torunia!
Dziękuję za komentarz i życzę sukcesów.
witam
właśnie, zachęcona programem w radio, przygotowuję risotto.Zauważyłam jednak błąd- w spisie produktów nie figuruje cebula, w punkcie 2- pojawia się (nie podano ilości),w trosce o najwyższą jakość ulubionej strony kulinarnej (ach, te smakowite opowieści! 😉 zwracam uwagę na konieczność precyzji recepturowej.Nie podano tez czy ryz przykrywać(ja przykrywam, nie wiem czy dobrze), czy nie.
pozdrawiam serdecznie
Gosia
Faktycznie przeoczyłem cebulę w składnikach. Poprawie sie. A ryżu podczas szklenia na oliwie nie przykrywam lecz mieszam i czekam aż zmieni lekko kolor.Życzę smacznego.