Wieprzowe polędwiczki w żurawinach
2 polędwiczki wieprzowe,3 łyżki masła, cebula, łyżeczka suszonego rozmarynu, łyżeczka majeranku, szklanka rosołu z kostki, 3/4 szklanki suszonych żurawin, 2 łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz, cukier
1. Umyte polędwiczki osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem, posypać solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i obsmażyć polędwiczki na rumiano ze wszystkich stron, po czym wstawić do nagrzanego do 230 st. C piekarnika (na patelni o ile wytrzymuje taką temperaturę). Piec polędwiczkę około 15 minut.
3. W garnuszku roztopić pozostałe masło, dodać posiekaną cebulę oraz majeranek i rozmaryn, dusić 5 minut, po czym wlać rosół, ocet winny, dodać żurawiny i mieszając podgrzewać aż żurawiny się rozgotują (czyli ok. 3 minut). Dodać jeszcze sos spod polędwiczek, gotować sos żurawinowy, aż zgęstnieje, mniej więcej 5 – 6 minut.
4. Polędwiczki pokroić ukośnie w plasterki i polać sosem żurawinowym.