Zupa z soczewicy (2)
1,5 szklanki soczewicy, 2 cebule, 3 marchwie, mały seler, pietruszka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki przyprawy maggi, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki majeranku, łyżeczka suszonego cząbru, 5 łyżek siekanej zielonej pietruszki, pieprz, sól
1. Soczewicę zalać 8 szklankami wrzącej lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu.
2. Cebulę posiekać i poddusić na oliwie po czym dodać do gotującej się soczewicy.
3. Pozostałe warzywa zetrzeć na jarzynowej tarce i dodać do zupy.
4. Kiedy soczewica będzie prawie miękka dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę maggi i przeciśnięty przez praskę czosnek.
5. Kiedy soczewica zupełnie zmięknie – doprawić cząbrem, pieprzem i majerankiem.
6. Podawać zupę posypaną siekaną zieloną pietruszką.