Szynka niedzielna
1 – 1,5 kg szynki wieprzowej, sok z cytryny, 3 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki musztardy francuskiej, pól łyżeczki sproszkowanego chili, sól, pieprz
1. Szynkę (powinien to by zgrabny walcowaty kawałek) umyć, osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem i ułożyć w szklanym lub porcelanowym naczyniu.
2. Wymieszać sok z całej cytryny z oliwą, miodem i musztardą, pieprzem, solą oraz chili.
3. Marynatą posmarować starannie mięso, najlepiej za pomocą płaskiego pędzelka do smarowania ciast. Umieścić w lodówce co najmniej na całą dobę.
4. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, okryć przykrywką i piec półtorej godziny pod przykryciem w temperaturze 170 st. C. Gdyby po tym czasie mięso nie było dostatecznie miękkie dalej piec jeszcze pod przykryciem kwadrans lub pół godziny.
5. Na ostatnich 10 minut odkryć pieczeń, aby się przyrumieniła.