Befsztyki wiejskie na grzance
50 dag wołowiny pieczeniowej, 4 łyżki oleju lub oliwy, łyżka masła, 2 łyżki wody, sól, pieprz, szczypta ostrej papryki, łyżeczka mąki, 3 średnie cebule, 6 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego, łyżka masła
1. Wołowinę pokroić na kawałki usuwając ewentualne żyłki, kawałki tłuszczu. Zemleć w maszynce do mięsa.
2. Do zmielonego mięsa dodać wodę i dobrze wyrobić masę.
3. Cebule pokroić w piórka i podsmażyć na mieszance 2 łyżek oleju lub oliwy z masłem; kiedy cebula się zeszkli, pod przykryciem dusić, aż zmięknie; posypać pieprzem i solą oraz szczyptą ostrej papryki.
4. Uformować okrągłe płaskie befsztyki z mięsa, lekko posypać mąką.
5. Chleb tostowy posmarować lekko masłem z obu stron i ułożyć w nagrzanym piekarniku, piec około 7- 8 minut.
6. W tym czasie usmażyć befsztyki na pozostałym oleju lub oliwie, po 3 – 4 minuty z każdej strony, na koniec poukładać na każdym befsztyku porcję cebuli i podgrzewać jeszcze 2 – 3 minuty.
7. Podawać befsztyki wraz z cebulą ułożone na gorących grzankach.
Uwaga! Befsztyki wiejskie smaży się zawsze tuż przed podawaniem, ponieważ tylko wtedy zachowują doskonały smak.