Panga zapiekana z pomidorami
Ok. 50 dag filetów z pangi, puszka krojonych pomidorów, cebula, 2 ząbki czosnku, sok z ? cytryny, 3 łyżki oliwy, szczypta suszonego oregano, szczypta sproszkowanego chili, sól, pieprz
1. Umyć filety, wytrzeć kuchenną papierową ściereczką, skropić sokiem cytrynowym. posypać solą i pieprzem, wstawić do lodówki na 30 minut.
2. Cebulę obrać, posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić cebulę oraz czosnek. Dodać pomidory, dusić razem 5 minut, doprawić solą, pieprzem, chili i szczyptą oregano.
3. Na żaroodpornym, lekko posmarowanym łyżką oliwy półmisku ułożyć porcje ryby, polać sosem i w piekarniku nagrzanym do 180 st. C zapiekać 30 minut.