Pieczony omlet z rybą
Ok. 60 dag wędzonej ryby, 2 cebule, 2 pomidory, 4 jajka, 4 łyżki siekanego szczypiorku, 1/4 kostki masła, szczypta tymianku, sól, pieprz
1. Cebule obrać pokroić w cienkie krążki, zeszklić na maśle roztopionym na patelni (z żaroodpornymi uchwytami).
2. Ryby obrać, oddzielić mięso, wybrać ości. Pomidory polać wrzątkiem i zdjąć skórkę, pokroić na plasterki.
3. Na zeszklonej cebuli ułożyć plasterki pomidora, posypać solą i pieprzem. Na pomidorach ułożyć kawałki ryby.
4. Jajka roztrzepać ze szczypiorkiem i tymiankiem oraz solą i pieprzem. Zalać warzywa z rybą.
5. W nagrzanym piekarniku zapiekać, aż zetnie się masa jajeczna.