Kiełbasiane ?ciasteczka?
Na ciasto: 1/2 kg mąki, 3/4 kostki masła, żółtko, 3/4 szklanki śmietany 18-proc., spora szczypta soli, jajko do posmarowania wierzchu
Na farsz: 50 dag surowej białej kiełbasy, szczypta tymianku i pieprzu
1. Mąkę przesiekać z masłem, dodać żółtko, sól, śmietanę i zagnieść ciasto. W torebce foliowej włożyć ciasto do lodówki.
2. Kiełbasę obrać ze skórki, zmiksować, doprawiając tymiankiem i pieprzem.
3. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować, powycinać szklanką krążki, nakładać na środek krążków po trochu farszu i starannie zlepiać brzegi.
4. Ułożyć ?ciasteczka? na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, posmarować wierzchy rozbitym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 45 minut.