Zrazy w sosie z żurawiną
50 dag mielonego mięsa mieszanego, 2 kromki chleba tostowego, 1/2 szklanki mleka, cebula, jajko, sól, pieprz, pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1/2 szklanki bulionu wołowego z kostki, 15 dag konfitury żurawinowej do mięs, 4 łyżki oleju
1. Chleb tostowy pokroić na drobne kawałki, zalać mlekiem.
2. Cebulę posiekać jak najdrobniej.
3. Mięso wyrobić z odciśniętym chlebem tostowym, jajkiem, połową cebuli, solą i pieprzem. Uformować niewielkie owalne zrazy.
4. Rozgrzać na patelni olej, usmażyć na nim zrazy (po 5minut z każdej strony), zdjąć z patelni i odłożyć w ciepłe miejsce.
5. Na patelnię po zrazach wrzucić pozostałą cebulę, kiedy się zeszkli dodać żurawinę i bulion, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Polać sosem zrazy.