Rulony z polędwiczek
2 nieduże polędwiczki wieprzowe, 70 dag pieczarek, opakowanie ciasta francuskiego, 4 łyżki siekanej zielonej pietruszki, ok. ? szklanki tartej bułki, łyżka masła, 2 łyżki masła, łyżka oleju, sól, pieprz
1. Ciasto odłożyć do rozmrożenia.
2. Pieczarki oczyścić, pokroić na kawałki, podsmażyć na maśle starając się odparować cały sos, dodać bułkę tartą, siekaną zieloną pietruszkę, sól i pieprz.
3. Polędwiczki podzielić na połowy doprawić solą i pieprzem, każdą część obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano na oleju, odsączyć na kuchennym papierowym ręczniku.
4. Cisto francuskie jeśli jest mrożone rozmrozić, rozwałkować jego płat dość cienko i podzielić na 4 części.
5. Na każdym prostokącie ciasta ułożyć usmażone pieczarki, na nich polędwiczkę, zwinąć w rulon, spojeniem do dołu ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, posmarować wierzch mlekiem.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 st. C. Gdyby rulony rumieniły się zbyt szybko należy nakryć je płatem folii aluminiowej.