Mazurek z galaretką
Na ciasto:1,5 szklanki mąki,2 żółtka,1/2 kostki masłą,5 łyżek cukru,
Dodatkowo:6 łyżek dżemu wiśniowego,3 mandarynki, owoc kiwi,3/4 szklanki winogron bezpestkowych,20 dag mrożonych truskawek, torebka galaretki cytrynowej lub agrestowej
1.Przesiakać składniki ciasta, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, rozwałkować na placki, w wyłożonej papierem do wypieków formie ułożyć pierwszy płat ciasta, posmarować dżemem, na nim następny płat, znów posmarować dżemem i ułożyć ostatni. Uformować wokół wyższy brzeg. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Ostudzić.
2.Przygotować galaretkę, według przepisu na opakowaniu, ostudzić.
3.Przygotować owoce: truskawki rozmrozić ,mandarynki obrać i podzielić na cząstki, pokroić kiwi w plasterki i obgotować, winogrona pokroić na połówki.
4.Owoce poukładać na cieście, zalać tężejącą galaretką. Ostudzić.