Pieczone ziemniaki z farszem
6 dużych ziemniaków do pieczenia
Na farsz:20 dag mielonej wieprzowiny, cebula, 2 łyżki oleju, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki pokrojonego w bardzo drobną kostkę wędzonego boczku, 4 łyżki startego parmezanu, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz
1. Ziemniaki starannie wyszorować, ułożyć (bez obierania) w piekarniku i piec około 50 minut, aż będą miękkie. Lekko ostudzić. Odciąć wzdłuż ?czapeczkę?, wydrążyć miąższ.
2. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać mięso, podsmażyć dodając pokrojony boczek i koncentrat, sól, pieprz.
3. Mięsnym farszem napełnić wydrążone ziemniaki, posypać startym parmezanem i zapiekać 10-15 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Podając posypać siekana zieloną pietruszką.