Cielęca wątróbka pod twarogiem
50 dag cielęcej wątróbki,2 łyżki mąki,3 łyżki oleju do smażenia, ? szklanki jasnego piwa,2 łyżki rodzynek,2 łyżki obranych ze skórki migdałów,10 dag półtłustego twarogu, sól, pieprz
1.Wątróbkę umyć, osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem, pokroić w plasterki grubości ok. 1-1,5 cm . Oprószyć pieprzem ,obtoczyć w mące.
2.Rozgrząć olej i szyb ko zrumienić wątróbkę ,po czym ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać piwem, posypać rodzynkami i migdałami.
3.W piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C podgrzewać 10 minut.
4.Posypać wierzch wątróbki przecieranym przez sitpo twarogiem i wstawić do piekarnika do zapieczenia na 25 minut.
Podawać potraw z dodatkiem ryżu i pikantnej surówki.