Niedzielna zupa szynkowa
40 dag krojonej szynki, różyczka brokułów, 5 szklanek rosołu (może być z kostki), 1, 5 szklanki ugotowanego ryżu, 2 kieliszki winiaku lub brandy, 4 łyżki migdałów krojonych w paski, sól, cukier, biały pieprz
Na grzanki: ? bagietki, 3 łyżki masła, 2 trójkąciki topionego serka
1. Odciąć łodyżkę brokułów, sam kwiat podzielić na drobne cząstki, wrzucić na posoloną wrzącą wodę i gotować 10 minut. Odcedzić.
2. Zagotować rosół. Szynkę pokroić na drobne paski, wrzucić do rosołu i gotować 3 minuty.
3. Lekko ostudzoną zupę zmiksować, dodać alkohol, doprawić solą (jeżeli trzeba) i pieprzem.
4. Przygotować grzanki: pokroić bagietkę na centymetrowe kromki, każdą posmarować masłem i topionym serkiem, ułożyć na posmarowanej masłem blaszce i w piekarniku nagrzanym do 180 st. C piec 15 minut.
5. Do bulionówek lub miseczek nakładać po trochu krojonych migdałów, brokułów i gotowanego ryżu, wlewać zupę i podawać gorącą.
6. Grzanki podać na osobnym półmiseczku.