Laskowe ciasto
20 dag masła, 1 i 1/3 szklanki cukru, 4 jajka, 25 dag mielonych orzechów włoskich, 1, 5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 tabliczki startej na grubej jarzynowej tarce gorzkiej czekolady, szczypta soli, łyżka wódki lub innego mocnego alkoholu, 2 łyżki cukru pudru do posypania po wierzchu
1. Utrzeć masło na puszystą masę dodając po jednym jajka na zmianę z łyżką cukru, na koniec dodać szczyptę soli.
2. Mąkę, proszek do pieczenia i mielone orzechy wymieszać, nadal ucierając dodawać do masy maślanej, dodać alkohol i startą czekoladę i jeszcze raz wymieszać.
3. Przełożyć ciasto do posmarowanej masłem formy, wygładzić wierzch. W nagrzanym do 180 st. C piekarniku piec ciasto 70 minut. Po wyjęciu z piekarnika, kiedy nieco ostygnie, posypać przez sitko cukrem pudrem.
Komentarze
witam i serdecznie pozdrawiam. od niedawna korzystam z państwa strony i wyprobowalam kilka dań.,przeświemite!!!!!. Nieskromnie poprosze o kilka dań dla diabetyka, bo bardzo kocham swojego cukiereczka i jak on to określił dbam o niego ,ale skończyły sie moje inspiracje kulinarne ……
To wymaga namysłu. Obiecujemy, że przygotujemy specjalne Święta dla diabetyków. Bedzie Pani mogła dopieścić świątecznie swego cukiereczka. Pozdrawiamy.